Zeewiersupplementen kunnen de methaanuitstoot door vee verminderen

Zeewier wordt al lang geprezen als een ‘superfood’ voor mensen, maar het is een relatief nieuw idee om het aan veevoer toe te voegen om het methaangas dat in de atmosfeer vrijkomt door het boeren en winderigheid van herkauwers te verminderen. Vroeg laboratoriumonderzoek bij IGFS heeft veelbelovende resultaten opgeleverd met inheemse Ierse en Britse zeewieren.

Eerder onderzoek in Australië en de VS leverde de belangrijkste resultaten op – tot 80% reductie van de methaanemissies van runderen die supplementen kregen van een rode zeewiervariëteit. Deze rode zeewieren groeien overvloedig in warmere klimaten; ze bevatten echter ook een hoog gehalte aan bromoform, waarvan bekend is dat het schadelijk is voor de ozonlaag. Zeewier dat inheems is in het VK en Ierland is meestal bruin of groen en bevat geen bromoform.

Britse en Ierse zeewieren zijn ook rijk aan florotannines, actieve stoffen in rode wijn en bessen, die antibacterieel zijn en de immuniteit verbeteren en dus extra gezondheidsvoordelen voor dieren kunnen hebben.

Nu gaat de IGFS-wetenschap het veld in, met proeven op Britse boerderijen die op het punt staan ​​te beginnen, waarbij zeewier uit de Ierse en Noordzee wordt gebruikt als voedingssupplement voor vee.

Een driejarig project is in samenwerking met de Britse supermarkt Morrisons en zijn netwerk van Britse rundvleesboeren die boerderijproeven zullen faciliteren. Het project omvat ook het Agrifood and Biosciences Institute (AFBI), in Noord-Ierland, als partner.

In een tweede project sluiten IGFS en AFBI zich aan bij een internationaal project van € 2 miljoen ($ 2,3 miljoen) – geleid door het Ierse bureau An Teagasc – om de effecten van zeewier in het dieet van weidedieren te monitoren. Vanaf begin 2022 zal zeewier worden toegevoegd aan op gras gebaseerde kuilvoer op boerderijproeven met melkkoeien in NI.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Slagerijpeterenzoon.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart