Zeewier wordt al lang geprezen als een ‘superfood’ voor mensen, maar het is een relatief nieuw idee om het aan veevoer toe te voegen om het methaangas dat in de atmosfeer vrijkomt door het boeren en winderigheid van herkauwers te verminderen. Vroeg laboratoriumonderzoek bij IGFS heeft veelbelovende resultaten opgeleverd met inheemse Ierse en Britse zeewieren.
Eerder onderzoek in Australië en de VS leverde de belangrijkste resultaten op – tot 80% reductie van de methaanemissies van runderen die supplementen kregen van een rode zeewiervariëteit. Deze rode zeewieren groeien overvloedig in warmere klimaten; ze bevatten echter ook een hoog gehalte aan bromoform, waarvan bekend is dat het schadelijk is voor de ozonlaag. Zeewier dat inheems is in het VK en Ierland is meestal bruin of groen en bevat geen bromoform.
Britse en Ierse zeewieren zijn ook rijk aan florotannines, actieve stoffen in rode wijn en bessen, die antibacterieel zijn en de immuniteit verbeteren en dus extra gezondheidsvoordelen voor dieren kunnen hebben.
Nu gaat de IGFS-wetenschap het veld in, met proeven op Britse boerderijen die op het punt staan te beginnen, waarbij zeewier uit de Ierse en Noordzee wordt gebruikt als voedingssupplement voor vee.
Een driejarig project is in samenwerking met de Britse supermarkt Morrisons en zijn netwerk van Britse rundvleesboeren die boerderijproeven zullen faciliteren. Het project omvat ook het Agrifood and Biosciences Institute (AFBI), in Noord-Ierland, als partner.
In een tweede project sluiten IGFS en AFBI zich aan bij een internationaal project van € 2 miljoen ($ 2,3 miljoen) – geleid door het Ierse bureau An Teagasc – om de effecten van zeewier in het dieet van weidedieren te monitoren. Vanaf begin 2022 zal zeewier worden toegevoegd aan op gras gebaseerde kuilvoer op boerderijproeven met melkkoeien in NI.
Naast het beoordelen van de methaanemissies van vlees- en melkvee, zullen deze projecten de voedingswaarde van een verscheidenheid aan zelfgekweekte zeewieren, hun effecten op de productiviteit van dieren en de vleeskwaliteit beoordelen.
IGFS-leider Sharon Huws, hoogleraar Dierwetenschappen en Microbiologie binnen de School of Biological Sciences, zei dat ze verwachtte dat het gecombineerde onderzoek een vermindering van de BKG-emissies van ten minste 30% zou aantonen.
Huws zei, “De wetenschap is er. Het is gewoon een kwestie van de benodigde gegevens aanleveren en deze vervolgens implementeren. Het gebruik van zeewier is een natuurlijke, duurzame manier om de uitstoot te verminderen en heeft een groot potentieel voor opschaling. Er is geen reden waarom we geen zeewier zouden kunnen kweken – dit zou ook de biodiversiteit van onze kusten beschermen.
“Als Britse boeren een koolstofvrij model willen halen, moeten we dit soort onderzoek echt in de praktijk gaan brengen. Ik hoop dat het IGFS- en AFBI-onderzoek binnenkort de nodige gegevens en geruststelling voor regeringen kan opleveren om verder te gaan.”
Landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van alle broeikasgasemissies in het VK. Binnen dit kader is de rundveehouderij het meest koolstofintensief, met methaan, dat koeien produceren terwijl ze verteren, een belangrijk onderdeel. Op NI-niveau is methaan verantwoordelijk voor bijna een kwart van de broeikasgasemissies, waarvan 80% door de landbouw.
De projecten maken deel uit van de Queen’s-AFBI Alliance – een strategisch partnerschap tussen Queen’s University en AFBI om de wetenschap en innovatiecapaciteit in NI te maximaliseren om wereldwijde uitdagingen aan te gaan, zoals koolstofneutrale landbouw.
Morrisons is van plan om tegen 2030 volledig te worden bevoorraad door koolstofarme Britse boerderijen. Sophie Throup, hoofd landbouw bij Morrisons, zei: “Als de grootste klant van de Britse landbouw, zijn we ons zeer bewust van onze rol bij het ondersteunen en inspireren van de boeren waarmee we samenwerken om hen te helpen doelen op het gebied van duurzame landbouw te bereiken.
“Door dit onderzoek bij Queen’s en AFBI te ondersteunen, testen we deze natuurlijke benadering om de milieu-emissies te verminderen en de kwaliteit van rundvleesproducten te verbeteren.”
creditSource link